25 Aralık 2013 Çarşamba

Excelde Fonksiyon Yazma (Makro)

Merhaba arkadaşlar.
Bu yazıda excel içinde nasıl fonksiyon yazacağımızı anlatacağım. Excel zaten kendi içinde birçok fonksiyona sahip ama istersek biz de bunlara ilave olarak yazabiliyoruz.
Öncelikle kod yazılan kısma resimdeki gibi bir yordam açıyoruz. Burada sadece SPLIT1 bölümü ve parantezin içi sizin değiştirebileceğiniz bölümdür, diğerleri standart. Parantezin içi seçeceğiniz hücreyi temsil eder. O alanı boş bırakırsanız fonksiyona excel hücrelerinden veri alamazsınız. Bu işlemlerden sonra içeriği ne yapmak istiyorsanız ona göre dolduracaksınız. Ben hücre değerini belli bir ayıraca göre parçalayıp onun ilk parçasını aldıracağım.

Bu kodları kısaca anlatacağım. Önce string bir dizi olan parca() değişkenimizi tanımlıyoruz. Sonra bunu Split komutu yardımıyla parçalanan hücre değerlerine eşitliyoruz. Parçalama (/) karakterine göre yapılıyor. Siz istediğiniz karakteri yazabilirsiniz. En son adım fonksiyon ismini bir değere eşitlemek. Bunu yapmazsanız fonksiyon yazdığınız hücreye değer gelmez. parca(0) ifadesi parçalanmış hücre değerinin ilk parçası anlamına gelir parca(1) olursa ikinci parça anlaşılır. Burada parçalanan hücre değeri iki parçaya ayrılmıyor ve siz parca(1) değerini almaya çalışıyorsanız, fonksiyon yazdığınız hücrede #DEĞER! diye bir yazı gelir.

Böylece excel içinde olmayan bir fonksiyonu yazmış olduk. Bu fonksiyonu excel eklentisi olarak kaydedip başka kullanıcılara da yükleyebilirsiniz.
Sormak istediğiniz birşey olursa messad@yandex.ru adresine e-posta atabilirsiniz, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder